2024-05-09T02:01:51+03:00



Всяка жена има поне един чифт обеци с полускъпоценни камъни вкъщи или поне едно любимо колие с някакъв красив минерал. При покупка на минерали и полускъпоценни камъни, или бижута от тях за първи път, или при продължителна употреба, те абсорбират различни негативни енергии от притежателя си и хората, които преди това са се докосвали до тях. Затова е важно кристалите да се пречистят веднага след закупуването им и попринцип редовно да се пречистват и зареждат за оптимална полза от тях.

 

Процесът на пречистване представлява премахване на натрупаните негативни енергии в кристала, които се освобождават веднага щом той се пречисти с някой от методите, които са описани по-долу. Кристалите, които използвате за лечение, трябва да се пречистват задължително, както преди, така и след употреба. Ако притежавате минерали, можете да се запознаете в редовете по-долу какво е нужно да знаете за кристалното пречистване и методите за пречистване и зареждане на минералите!

 

 

Какво представляват кристалите и как се образуват те?

 

Кристалите са твърди тела в разнообразни форми,цветове и образувания. Графитът е пример за кристал, както и розовият кварц и диамантите. Разликата между кристал и скъпоцен камък, е в  това каква е неговата твърдост. Диамантите се считат за скъпоценни камъни, тъй като притежават 10-то ниво на твърдост по скалата на Моос, докато кристали като розов кварц или аметист, нефрит са едва до 7-мо ниво, което ги класифицира като полускъпоценни камъни.

 

Кристалите се образуват от течната магма на вулканите, а процесът на образуването им е отнело милиони години. Течната магма се издига под огромно налягане и атомите започват да се преструктурират, като по този начин се раждат кристалите и скъпоценните камъни под най-различни форми. Вариациите на кристалите зависят от находището, където са открити и включенията, които притежават.

 

Видове кристали и как да ги използваме

 

Кристалите могат да бъдат използвани по най-различни начини и за най-различни цели. През вековете и до ден днешен се смята, че минералите имат специални енергийни и лечителски свойства. Носени под формата на бижу, минералите предават положителната енергия, заключена в тях, на притежателя си. В китайската култура и традиция минералите и кристалите имат дълга история от използване за лечение на различни заболявания.

 

 

Енергията и лечебната сила на кристалите често е усезаема за хората, които са избрали да носят бижута с естествени минерали. Всеки камък има различни свойства и ползи, които могат да се използват, за да привлечете положителна енергия и изобилие в живота си.  

 

С какво да почистим кристалите?

Повърността на минералите можете да почистите със сапун с неутрално pH, след което кристалът трябва внимателно да бъде забърсан с кърпа и да се остави да изсъхне,  докато се изпари излишната влага.

 

Трябва да знаете, че не е препоръчително да излагате кристалите и камъните на слънце, тъй като това може да доведе до избледняване на цвета на някои от тях с течение на времето. Също така, не е желателно да използвате продукти на алкохолна основа или други дезинфектанти за почистване на кристали, тъй като те също могат да се отразят на външният вид на някои минерали.



 

Какво представлява енергийното пречистване на минерали и как се извършва то?

 

Почистването на кристалите не се извършва по същия начин, както почистването на среброто, а включва и "енергийно пречистване" . Енергийното пречистване означава освобождаване на негативната енергия, застояла в кристала, за да може той да е максимално ефективен при използването му за лечение например.

 

Пречистването подпомага на камъните в освобождаването на натрупаната енергия и същевременно ги зарежда, за да могат да продължат да служат на предназначението си. Някои от утвърдените методи за пречистване на кристали са следните:

 

 

      Почистване на кристали с морска сол

 

Солта е древно пречистващо средство със силно антисептични свойства. Сложете полускъпоценните си камъни или бижута в купа, след което изсипете достатъчно морска сол в купата, за да ги покрие. Можете да оставите минералите в солта колкото време прецените - например оставете ги да престоят през нощта, след което на следващия ден ги почистете от солта под студена течаща вода.

 

      Пречистване на кристали под течаща вода

 

Водата е най-пречистващия елемент в природата. Дори човек, седейки например до планинска река за няколко минути, се чувства зареден и пречистен след това. За да премахнете цялата  натрупана негативна енергия от вашите кристали, можете да ги оставите под студена течаща вода за няколко минути и те ще бъдат като нови!

 

 

      Зареждане на кристали под лунна светлина

 

Трябва да знаете, че Луната е ценен източник на енергия, когато става въпрос за зареждане и пречистване на кристали. Изложете кристалните си бижута на светлината на луната и ги оставете да престоят под лунна светлина през нощта

 

Колко често трябва да се пречистват минералите ?

Когато даден кристал е натрупал голямо количество негативни енергии, то е усезаемо. Следователно времето е различно и до голяма степен зависи и от това колко дълго сте носили кристала. Когато чувствате, че вашия кристал не свети ,не ви енергизира както преди, значи е време за почистване и зареждане.

 

 

Надявам се, че статията Ви е била интересна и полезна. В бъдеще можете да имате предвид споменатите горе методи за пречистване и зареждане на кристали, и да се наслаждавате дълго на вашите добре поддържани минерали и бижута. Очаквам ви в онлайн магазина и физическия магазин на Adaria Handmade с най-разнообразни минерални образци, кабошони и бижута от естествени камъни, които, освен,че ще ви донесат положителна енергия, биха били един наистина специален аксесоар към всяка ваша визия и тоалет!




Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност